Hoppa till innehåll

Alla andra har lyckats bättre än jag

Alla andra har lyckats bättre än jag

Om du har problem med din självkänsla är ett vanligt symptom på det att du jämför det med andra till din nackdel.  Det kan också vara så att din rädsla för att framstå som misslyckad gör att du väljer situationer där det inte går så bra varpå du i ditt huvud kan att se det som ett bevis på att du är misslyckad.

Om du ofta har tankar på att du är misslyckad är mitt råd:

1. Skriv ner områden i livet där du tycker att ditt liv fungerar och områden där du tycker att det inte fungerar.

2. Skriv ner konkret vad du tycker inte fungerar och varför.

3.  Skriv ner varför du ser en koppling mellan de områden som inte fungerar i ditt liv och det faktum att du är misslyckad.

4. Fundera på om det finns faktorer under din uppväxt som kan vara kopplade till din känsla av att vara misslyckad.

5. Undvik att jämföra dig med andra men om du inte kan låta bli, titta på olika livsområden och inte bara det område däe du känner dig misslyckad.

6. Om du hittar konkreta bevis inom något livsområde till att saker inte fungerar, fundera på varför och se om du kan närma dig problemet på ett nytt sätt.

Om du hamnar i samma onda cirklar om och om igen beror det ofta på att du har ett beteende som ger dig kortsiktiga vinster men som på lång sikt leder till att saker inte fungerar som du vill.

Fundera även på om dina höga krav leder till att saker misslyckas, fundera även konkret på hur du kan sänka dina krav på dig själv.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.