Den narcissistiska mannen/frun sätter dig på piedestal eller trycker ner dig i smutsen

Den narcissistiska mannen/frun sätter dig på piedestal eller trycker ner dig i smutsen

Läs mer om narcissism i mina tidigare texter.

En viktig anledning till att det är så svårt att lämna  narcissister är att de antingen bekräftar dig på ett sätt så att du känner dig som den mest fantastiska människa som finns eller också trycker de ner dig så att du känner dig dum, misslyckad och värdelös.

Relationen inleds ofta med att du blir väldigt bekräftad vilket gör att du fastnar känslomässigt, ofta fastnar du fort. När narcissisten omedvetet känner att du är fast och att han/hon inte behöver jaga längre för att få dig, så börjar uppvaktningen och intresset att svalna. Det kan yttra sig i form av att narcissisten inte hör av sig lika ofta, inte svarar i telefonen, inte kan träffas lika ofta etc.

Om relationen fortsätter och du flyttar ihop med narcissisten kan sedan obehaget accelerera genom att narcissisten kanske börjar kränka dig, få utbrott av ilska, hota med att lämna dig etc.

Om du under vissa perioder signalerar att du är gladare och mer självständig kan narcissisten tillfälligt åter trycka på dina bekräftelse knappar och på din förhoppning om att saker har ändrats och att relationen kommer att bli såsom du vill att den ska vara.

Den onda cirkeln kan i vissa fall pågå under många år. Under tiden knäcks din självkänsla gradvis mer och mer och till slut känner du dig ofta som ett vrak.

Pendlandet mellan bra behandling och dålig behandling är mycket påfrestande och nedbrytande psykiskt. Det leder till att du känner dig förvirrad och att du varken vet ut eller in.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanll.se

Leave a Reply

Your email address will not be published.