Hoppa till innehåll

Fakta om narcissism

Fakta om narcissism
Jag kommer att skriva flera artiklar om narcissism eftersom många av mina patienter har en partner eller familjemedlemmar som har narcissistiska drag. Narcissistiska personer söker sällan själva terapi eftersom de tycker att alltär alla andra människors fel och att de därför inte behöver jobba med sig själva. De kan dock söka terapi för att de upplevt något jobbigt, t.ex. en separation. Då har de oftast behov av att få stöd och hjälp att hantera sina känslor i samband med det jobbiga de varit med om, de har inte behov av att ändra något hos sig själva.
Jag kommer att gå igenom kriterier som krävs för att få diagnosen narcissistisk personlighetsstörning. Människor har oftast drag av narcissism, men ca. 1% av befolkningen uppfyller kriterierna för an narcissistisk personlighetssörning.
En relation med en narcissist innebär antingen att du har jobbiga konflikter större delen av tiden eller att du går med på att få dina behov överkörda. En narcissist känner sig berättigad att ta för sig mer än ”medel”. vilket leder till att han/hon tillfälligt bara kommer känna sig nöjd om du låter dig köras över. Jag poängterar tillfälligt då du nästa gång kommer att ha krav att låta dig köras över ännu mer. Med andra ord är det ingen bra strategi. Narcissiten får aldrig ”nog” av att ta för sig.
Ofta hittar narcissisten en partner som är van att få sina behov överkörda. Paret hittar varandra som två perfekt passande pusselbitar och ofta uppstår starka förälskelsekänslor.

Fortsättning följer…
Monica Emanell, leg. Psykolog, leg. Psykoterapeut
www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.