(Svenska) Han var artig och bekräftande under dejting processen och hemsk under relationen

(Svenska) Han var artig och bekräftande under dejting processen och hemsk under relationen

Han var artig och bekräftande under dejting processen och hemsk under relationen

Läs mer i mina tidigare texter om narcissism.

När jag beskriver den intensiva initiala bekräftelse processen som plötsligt vänds till sarkasm och nedvärderande pratar jag om ”han” därför att det oftast är män som är narcissister men naturligtvis finns det både kvinnliga narcissister och psykopater.

När du träffar en narcissistisk man som du blir attraherad av och som du ser som en potentiell partner är det inte ovanligt att han är så charmig, artig och bekräftande att du tänker att du har träffat en perfekt person. Tänk bara på att om någon verkar för bra för att vara sann så är han för bra för att vara sann, dvs. han är inte sann utan du ser en hög med beteenden som är till för att du ska bli fångad.

Om du har träffat en narcissistisk man som är uppvaktande och bekräftande under dejting processen är det bara en tidsfråga innan han blir kritisk och avvisande. Du kommer att ramla ner från din pedistal med en smäll och du kommer hela tiden att tro att det beror på att du har gjort något fel. Sedan kommer du att tillbringa en stor del av ert umgänge med att försöka korrigera dina fel så att du kan hamna åka upp på pedistalen igen. Tyvärr kommer dina till lags strategier inte att lyckas. Det enda som kan göra att narcissisten får respekt för dig är att du visar att du inte kommer att acceptera att bli överkörd. Om narcissisten fortsätter att behandla dig illa även efter att du har satt gränser behöver du börja fundera på hur ditt liv skulle se ut utan narcissisten. I början behöver du inte göra annat än att tänka hur du liv skulle se ut i praktiken för att inte drabbas av alltför stor panik.

I vissa fall kan narcissisten bli mer respektfull och du kanske kommer fram till att det fungerar att leva med honom. I andra fall kanske han är ”alltför” narcissistisk och du kanske upplever att dina försök att sätta gränser inte leder någon vart. Då behöver du som sagt tänka vidare hur du kan ta hand om dig själv och dina behov.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.