Hoppa till innehåll

Hur beter sig personer med undvikande anknytning i relationer – Fall exempel

Hur beter sig personer med undvikande anknytning i relationer – Fall exempel

Här kommer ett fall exempel på hur personer med undvikande anknytning beter sig i relationer.

Johan är 35 år gammal. Han har det senaste året börjat fundera på vad som är fel när det gäller hans relationer. Han vill gärna ha en relation och hans bekanta och arbetskamrater tycker att det är konstigt att han inte kan träffa en partner. Johan har lätt för att få kvinnor intresserade av honom. Han är artig, ställer många intresserade frågor, han ringer när han säger att han ska ringa etc.

Johans typiska mönster i relationer är att han blir förälskad i början av relationen varpå han efter några månader börjar bli kritisk mot sin partner. Ofta kan det handla om småsaker. Hon kanske rör sig för stelt, hon kanske är lite för kort eller för lång, hon kanske verkar för osäker etc. När Johan börjar bli kritisk har hans partner ofta blivit väldigt intresserad av Johan. Hans bekräftande sätt gör att många av hans flickväns vänner tycker att han verkar vara den perfekta partnern.

Johan anstränger sig i början att bortse från den motvilja han börjar känna mot sin partner. Motviljan växer sig dock starkare och starkare och till slut gör han slut. Han känner sig då ensam, misslyckad och han har skuldkänslor för att han gjort sin flickvän ledsen.

Efter år av misslyckade relationer känner sig Johan motvillig till att överhuvudtaget ingå i relationer eftersom han verkar få fler nackdelar än fördelar. Han förstår inte varför han i kan behålla sitt intresse för en kvinna. Han tänker ofta när han påbörjar en relation att han den här gången ska tvinga sig själv att stanna kvar men det slutar med att hur mycket han än anstränger sig så lyckas han inte med.

Här fick du se ett exempel på hur det kan se ut när en person med undvikande anknytning inleder en relation. Typiska drag för personer med undvikande anknytning är att de ofta är lätta att ha att göra med och eftersom de inte ställer krav i relationen blir relationen en belastning varpå de kortsiktigt känner en stor lättnad när de avslutar relationen.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.