Hoppa till innehåll

Hur kan du hantera att du är arg och bitter på din föredetta partner?

Hur kan du hantera att du är arg och bitter på din före detta partner?

Du kan läsa om ett fall exempel kring hur ilska och bitterhet kan yttra sig mot en före detta partner.

Om du har känt dig överkörd och utnyttjad av en före detta partner och du tycker att det har förstört mycket för dig finns det en risk för att du blir bitter.

Här  följer några strategier kring hur du utan att bli bitter kan hantera att du har känt dig överkörd av någon under en längre tid:

1. Skriv ner vad du har svårt att släppa; är det att du har känt dig vilseledd och i så fall varför, har du känt dig utnyttjad, skriv i så fall ner varför etc.

Psyket har behov av att strukturera upp saker och sortera, därför är det bra att du har ordentlig uppfattning kring varför du har svårt att släppa tankar kring personen som har kört över dig.

2. Tänk igenom ordentligt kring hur du tänkte, kände under den tid då du blev överkörd; hur så g ditt liv ut.

Ofta är det lätt att i efterhand älta hur du borde ha tänkt och vad du borde ha  märkt men din livs situation då kanske såg ut på ett sätt att det inte var så konstigt att du lät dig köras över.

3. Fundera i detalj kring hur personen som körde över dig fungerar.

Psykopater är t.ex. bra på att utnyttja andra och komma undan med det men de har ett tråkigt och torftigt känsloliv och det är inte speciellt roligt att inte har förmåga att uppskatta människor man har i sin omgivning.

4. Skriv en lista över saker du kan aktivera dig med som du tror kan få dig att må bättre; det kan minska ditt behov av att älta och fastna i ältande och bitterhet.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.