(Svenska) Hur kan jag komma loss från känslan av att vara fast i en dålig relation? (2)

Hur kan jag komma loss från känslan av att vara fast i en destruktiv relation?

Som jag skrev i min förra artikel är det ofta svårt att lämna en relation som är dålig för din självkänsla då det sällan är så att någon är elak hela tiden. De dåliga perioderna är ofta blandade med perioder då du känner dig sedd och älskad och även om de posiiva perioderna är kortare så blir de ofta på ett sätt “beroendeframkallande”.
Jag tycker att den här typen av relationer påminner om ett drogmissbruk. Suget efter bekräftelse blir som ett beroende vilket gör att du i en del fall kanske står ut med både elakheter och förnedring bara för att i andra sammanhang få känna ruset av att bl isedd och bekräftad.
Om du befinner dig i en relation som påminner dig om ovan beskrivna, börja med att:
1. Lära känna dig själv; varför har du blivit intresserad av en person som är snäll ibland men som beter sig illa större delen av tiden?, Hur har din uppväxt varit?, Kände du dig sedd och viktig?
2. Observera och registrera hur ofta under en månad som din partner beter sig bra och hur ofta han/hon beter sig illa.
3. Ta en titt på hur resten av ditt liv ser ut. Gör du saker som ger dig positiva känslor som te.x. prata med vänner, träna, spela tennis, gå en språkkurs etc.
4. Observera ditt eget humör och kolla om du ser ett samband mellan din partners dåliga beteende och din egen energi nivå. Om du har en relation som gör dig ledsen ofta, drar den antagligen mycket av din energi.
5. Fundera på om din partner ofta ger dig skuldkänslor ofta och om du ger efter för de känslorna. Testa i så fall att under en vecka att inte ge efter för skulkänslorna utan gör istället det som får dig att må bra oavsett vad din partner vill. Gör det även om du känner dig självisk.

Monica Emanell, leg. Psykolog, leg. Psykoterapeut
www.kbtemanell.se

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *