(Svenska) Hur undviker du att bli utbränd?

Hur undviker du att bli utbränd?

Personer som lättare blir utbrända än andra har ofta vissa återkommande tanke och beteende mönster.

Mitt råd är att du ser över följande tendenser hos dig själv för att undvika att bli utbränd:

– Ett vanligt drag hos personer som blir utbrända är att de är måna om att vända ut och in på sig själva för att göra andra nöjda oc bli omtyckta. Så med andra ord, försök att observera om du har sådana tendenser. Försök sedan planera under en vecka om du kan hitta några situationer där du kan bete dig på ett sätt som är mer gränssättande och mer omhändertagande mot dig själv.

– Ett vanligt drag hos personer som blir utbrända är att de har höga krav på sig själv. Observera om du har tendenser att bete dig hur som helst mot dig själv bara du får höra att du är duktig. Om du har de här tendenserna är det vanligt att du oftast inte själv känner dig nöjd med dig själv, åtminstoner inte så länge, du känner istället behov att fortsätta jakten på känlan att vara nöjd med dig själv.

– Ett vanligt drag hos personer som blir utbrända är att de inte tänker så mycket på att ta hand om sina behov. Om du ofta sätter dina behov sist i kön eller inte hinner fram till dina behov pga. alla andra behov, försök tänka om. Om du inte kan uppbåda empati för dig själv, tänk att även de andra personerna vars behov du tillgodoser framför dina egna, kommer att fara illa om du blir utbränd, du kommer till slut när du blir utbränd inte orka springa andras ärenden.

– Ett vanligt drag hos personer som blir utbrända är att de inte är så bra på att vara i nuet. Jakten efter att vara snäll och duktig kan leda till att du är så målinriktad att du blir rastlös och inte kan stanna upp ens när du vill. Försöka börja med minsfulness och gör några övningar  i veckan.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Leave a Reply

Your email address will not be published.