(Svenska) Jag har ofta lust att straffa mig själv

Jag har ofta lust att straffa mig själv

En del människor kan när de mår dåligt få lust att straffa sig själva och tänka att det är rätt åt dem att de mår dåligt (hos personer med bordeline är det en del av problematiken). Om du upplever att du ibland får lust att vara elak mot dig själv är mitt råd:

– Försök ta reda på varför du vill straffa dig själv. Är det för att du tycker att du är svag som har ångest, att du misslyckas med allt du gör, att dina relationer misslyckas för att du är värdelös etc.

– Fundera sedan på hur det kommer sig att du vill trycka ner dig själv när du behöver dig själv som mest? Man föds inte med att tycka illa om sig själv så någonstans under din uppväxt har du fått signaler om att du inte duger. Du kanske dessutom har blivit straffad eller hånad när du har varit ledsen eller rädd.

– Fundera på vad du skulle säga till någon du tycker om i en jobbig situation. Antagligen skulle du vara mer förlåtande mot andra. Fundera i så fall varför man ska vara fårlåtande mot andra men inte mot dig?

– Skriv en lista på saker du säger till andra när de mår dåligt och vad du tycker att de kan göra för att ta hand om sig själva.

– Gör sedan en plan att nästa gång du börjar kritisera dig själv eller med flit göra något elakt mot dig själv, så kommer du att tvinga dig själv att istället läsa ta-hand-om-dig själv-listan och göra något bra för dig själv oavsett graden av självförakt och känsla av värdelöshet.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *