Hoppa till innehåll

Jag kan inte låta bli att acceptera tjänster av min narcissistiska mamma

Jag kan inte låta bli att acceptera tjänster av min narcissistiska mamma

En av de faktorer som gör det mycket svårt att bryta med en narcissistisk mamma är att du kanske behöver tjänster då och då som du tar emot av din mamma. Det kan dessutom bli så illa att du pga. din uppväxt skapar ett liv där du ofta blir helt beroende av hjälp. Det kan handla om att du får missbruksliknande beteenden när det gäller t.ex. shopping eller mat vilket gör att du tar emot pengar av din mamma för att kunna få din tillvaro att gå ihop ekonomiskt. Det kan även handla om att du pga. din uppväxt väljer relationer som slutar med separation efter att du har fått flera barn. Om du har en partner som inte är intresserad av att hjälpa till med dina barn kanske du åter känner att du måste ta emot hjälp av din mamma varpå du även får bita ihop och acceptera att din mamma kör med dig, pikar dig eller får dig att känna dig misslyckad och värdelös.

Om du bestämmer dg för att du måste sluta ta emot tjänster av din narcissistiska mamma är det bra att du i förväg gör en plan. Du behöver skriva en lista över alla situationer där du kommer att känna dig lockad att ta emot tjänster. Gå därpå igenom hur du kan hantera de situationerna i framtiden utan din mammas hjälp. Sedan behöver du skriva ner hur du ska tänka och bete dig nästa gång när du känner dig lockad att ta emot en tjänst. Utgå från att du kommer att känna dig lockad och att det kommer att bli svårt men om du har en färdig plan så kommer det att bli genomförbart.

Det är vanligt och sannolikt att du ibland kommer att misslyckas. Då är det viktigt att du tar nya tag och tänker ut en ny plan istället för att fastan i självkritik.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.