Jag känner mig ensam och utanför

Jag känner mig ensam och utanför på nyårsafton

Storhelger skapar ofta höga förväntningar och ger lätt en känsla att man är misslyckad om man inte lever i enlighet med de förväntningar som finns i samhället. En press som många upplever är att man ska ha en partner, vilket blir drivet till sin spets på nyårsafton då det är slutet av året och man summerar ofta hur det gångna året har varit och hur nöjd man är med sin tillvaro.

Nyårsafton är ofta en kväll då människor samlas på en fest eller med vänner. Om du upplever att de flesta av dina vänner är par kan det ofta leda till att du känner dig ensam, utanför och som femte hjulet.

Om du känner igen dig i detta, försök tänka:

– Livet går upp och ner, så även om du nu befinner dig i en sits relationsmässigt som du inte vill sitta i, är sannolikheten stor att det så småningom är någon annan som sitter i samma sits.

– Relationer tar tid och energi även om de är bra, så passa på att fokusera in energi på andra faktorer i livet som du kan förbättra, tex ta hand om dina behov, du kommer ha mindre tid till detta när du så småningom har någon annans behov att ta hänsyn till.

– Försök att fokusera på dig och ditt liv istället för att jämföra dig med andra.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *