(Svenska) Jag känner mig så ful att jag knappt vågar visa mig

Jag känner mig så ful att jag knappt vågar visa mig

Ett problem som det har börjat talas om lite oftare de senaste åren är Body Dysmorphic Disorder (BDD). Det handlar om att du upplever att ett eller flera drag i ditt utseende är så fula att du får ångest. Du tänker ofta på ditt utseende under en stor dela av dagen. Eftersom du ofta börjar undvika att göra saker som du tidigare tyckt om kan de leda till både social fobi och depression.

BDD leder även till att du känner dig bromsad från att ha relationer eller om du har en relation så stör ditt ältande relationen.

BDD innefattar ofta mycket känslor av skam och ofta berättar du inte om problemet av rädsla för att uppfattas som fåfäng.  Fixeringen kan handla om hela kroppen, men ofta blir man fixerad vid någon del av ansiktet eller håret. Det drabbar 1% av befolkningen, lika många män som kvinnor. Ältandet handlar ofta om att du upplever att någon del av kroppen är asymetrisk eller för stor eller för liten.

Om du har BDD kan du få hjälp. Det handlar sannolikt om att du behöver jobba med din självkänsla. Människor med BDD tänker ofta på plastikoperation men märker när de opererar sig att de fortsätter må dåligt. Ofta kan de dessutom älta att de har försört något själva och att det är oåterkalleligt. Känlsan av att det är definitivt ger stark ångest.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Leave a Reply

Your email address will not be published.