(Svenska) Jag ser fram emot helgen för att kunna festa och dricka alkohol

Jag ser fram emot helgen för att kunna festa och dricka alkohol

Många kan tycka att det är trevligt att dricka på helgen vid festliga sammanhang. Dessutom gör alkoholen att du kanske slipper eventuell social ångest och du kanske får ett bättre humör. Om du dock märker att du för ofta tappar kontrollen över dig själv när du dricker och du kanske börjar se fram emot helgen för att kunna dricka är mitt råd:

Analysera vad alkoholen fyller för funktion, exempel kan vara:

– Du är ute efter att slappna av. Om du inte kan slappna av utan alkohol, gå då igenom vad du försöker slappna från. Är du alltför prestationsinriktad, kritisk mot dig själv och kör på i 180 hela veckan? Om du inte tillåter dig själv att slappna av under veckan kan ditt psyke ha tänkt ut alkoholen som ett sätt att få avslappning. Du måste då ta itu med din ovilja att ta hand om dina behov under veckan så att psyket får balanserade doser av avslappning.

– Du är ute efter att slippa social ångest. Om du har social ångest när du är nykter behöver du ta itu med den. Skriv ner när du har social ångest och hur den får dig att bete dig. Du behöver antagligen ändra dina beteenden i situationer när du har social ångest.

– Du är ute efter att ställa krav på andra. Om du har svårt att sätta gränser och ofta känner dig överkörd, har du sannolikt pyrande ilska som vill komma ut på något sätt. Du behöver i så fall ta itu med orsakerna till att du låter dig köras över och hantera det.

– Du är ute efter att slippa känna meningslöshet. Om du känner tomhet och meningslöshet i ditt liv behöver du ta itu med de känslorna, försöka spåra varför du känner dem och hur du kan hantera dem på annat sätt än genom att dricka.

– Du har ingen annan att umgås med än med människor som festar. Om du inte har vänner som du kan hitta på annat med, behöver du ta itu med den sociala biten i ditt liv. Fundera på hur du kan träffa andra typer av vänner som kan umgås på annat sätt. Fundera på kurser, utbildningar, någon på ditt arbete etc.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *