Hoppa till innehåll

Kan personer med undvikande anknytning få ångest pga. sina relationer?

Kan personer med undvikande anknytning få ångest pga. sina relationer?

Läs mer om undvikande anknytning i mina tidigare texter.

Människor med undvikande anknytning blir inte klängiga i relationer utan tvärtom brukar de ofta ha relationer med människor med mer ambivalent anknytning som är rädda för att bli övergivna och lätt kan bli klängiga. Den undvikande personen brukar då ofta känna sig trängd, tappa attraktionen och ofta göra slut.

Det finns dock situationer när människor med undvikande anknytning kan få ångest över relationer också .Om de blir utsatta för alltför stor stress eller alltför stora relationsproblem kan de få ångest och då har de ofta inga strategier för att hantera ångesten. De har hela sitt liv undvikit och tryckt ner sina känslor och vet därför inte hur de ska hantera dem.

Man ska komma ihåg att människor med undvikande anknytning egentligen inte blir av med obehagliga känslor bara för att de trycker ner dem. Istället kan de dyka upp i form av missbruk, smärta i kroppen etc. Forskning har visat att små barn med undvikande anknytning som verkar oberörda vid en separation från föräldern uppvisar höga halter av stress hormoner.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.