(Svenska) Känner du dig arg, tom eller ångestfylld efter möten med din narcissistiska mamma?

Känner du dig arg, tom eller ångestfylld efter möten med din narcissistiska mamma?

Om du har en narcissistisk mamma är det sannolikt att du ofta känner dig t.ex. ledsen, arg eller tom efter dina möten med henne. Ofta handlar det här om att att du pendlar mellan hopp och förtvivlan om du har en narcissistisk mamma.

Du kanske får bekräftelse av henne ibland när du är ledsen vilket gör att du vid ert nästa möte närmar dig henne full av nytt hopp om att hon kommer att fortsätta vara ett bra stöd för dig. Ofta byts din förhoppning ut mot hopplöshet och kanske nedstämdhet för att du inser att hon inte kommer att ändra sig och att dessutom kanske du tänker att du har låtit dig luras igen trots att du egentligen vet hur din mamma fungerar. Det här kan göra att du dessutom känner dig dum varpå du kritiserar dig själv.

Om du känner igen dig i ovan beskrivna situation; tänk på att du själv vidmakthåller den onda cirkel som du befinner dig i genom att kritisera dig själv. Det är sannolikt att din narcissistiska mamma har lärt dig att kritisera dig själv för allt möjligt.

Om du ska bryta dig loss från din destruktiva dans som du har med din mamma är det viktigt att du bestämmer dig själv för att försöka jobba på att bli snällare mot dig själv. Därpå kan du göra en plan för hur du ska göra en någon detalj annorlunda när du och din mamma träffas nästa gång. Se till att du börja i liten skala och att du är beredd på att du kanske tar två steg fram och ett steg tillbaka samt att du inte kritiserar dig själv för att det inte fungerar alls ibland.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *