Example of how you can handle a social situation “I can´t talk about my feelings because others will think that I am a burden

Konkret exempel på hur du kan hantera en social situation

Här kommer ett exempel på hur du kan göra om du ska träffa en kompis och helst vill ställa in träffen därför att du känner dig utmattad av att ha haft social ångest inför dina arbetskamrater hela dagen.
Om du upplever att du ska träffa en kompis som du har bra kontakt med och som du i vanliga fall får energi av tycker jag absolut att du ska träffa henne/honom även om det känns motigt. En vanlig effekt av att ångesten dränerar dig på energi är att du börjar undvika sådant som du egetligen tycker är roligt. Undvik att göra det eftersom det kan göra dig deprimerad på köpet.
Fundera på vad du har för slags relation med din kompis. Om han/hon brukar prata om sina känslor och du brukar vara den som lyssnar, försök den här gången att prata om något som du brukar tycka är jobbigt. Det kan handla om din relation, om någon situation på jobbet, eller om hur du känner i sociala situationer. Jag vet att det sistnämnda är jättejobbigt, men du behöver inte börja med det. Övningen går ut på att du ska öva dig på att ta för dig vilket sannolikt är något som du har svårt för. Om du känner dig jobbig och att du belastar din vän, tänk på hur många gånger han/hon har pratat om sig själv, så det är ingen risk att du pratar för mycket om dig själv även om det känns så. Kom ihåg att psyket lätt undviker det som känns ovant. Eftersom det kanske känns ovant för dig att ta för dig är konsekvensen ofta att det “känns” som att du pratar mycket men i själva verket är det oftast inte så. För att få kontroll över situationen kan du, om du vill ta tid på hur mycket du pratar om dig själv.
Är du osäker i alla fall kan du säga till din kompis att du hoppas att du inte pratade för mycket om dig själv.

Monica Emanell, leg. Psykolog, leg. Psykoterapeut
www.kbtemanell.se

Leave a Reply

Your email address will not be published.