Hoppa till innehåll

Lyckoövningar – övningar som ökar känsla av lycka

Lyckoövningar – övningar som ökar känsla av lycka

Forskning visar att du till 40% kan påverka din känsla av lycka. Här kommer några förslag på övningar:

– Träna dig i snällhet genom att utföra snälla beteenden. Poängen (förutom att det är trevligt för andra att man är snäll) är att du ökar sannolikheten att känna dig bättre själv. Gör en stor snäll gärning eller några små snälla gärningar en gång i veckan. Se till att du inte gör dem varje dag (psyket blir uttråkat varpå effekten försvinner) och se till att variera dig.

Att göra snälla saker kan leda till att du får en paus från dina egna problem så ditt psyke för vila och att du känner dig mer tacksam över din egen livssituation, tex. att du är frisk, har ett abrete du tycker om etc.

– Tillämpa flow. Flow innebär att du är så intresserad av det du gör att du glömmer bort tiden. Testa nya saker och var uppmärksam på om någon av aktiviteterna ger upphov till flow. När du hittar dina egna flow beteenden ska du tillämpa dem ofta. De ger dig energi och en känsla av du har kontroll över din tillvaro. För vissa kan det vara att gå i naturen medan det för andra kan vara att prata med en viss person.

– Ägna fem minuter per dag åt sådant som du oftast gör utan att tänka t.ex. äta frukost, duscha, dricka té etc. Beskriv vilka nsinnen som aktiveras, lukt, smak, känsla mot huden etc.

– Testa att le ofta. Forskning visar att ansiktsmuskler som ler skickar signaler som påverkar mående positivt. Dessutom får man ju ofta bra respons av andra vilket ökar sannolikheten för du blir bemött vänligt.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

 

 

Etiketter:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.