(Svenska) Måste jag förlåta min narcissistiska mamma?

Måste jag förlåta min narcissistiska mamma?

Det pratas en hel del om att du måste förlåta din narcissistiska mamma för att du ska kunna gå vidare. Jag tycker inte att det är en självklarhet att du måste förlåta för att kunna ha ett bra liv. Om du känner konstant ilska på din mamma för att du tycker att hon har förstört ditt liv, då tycker jag att du behöver jobba med din ilska som lätt kan bli bitterhet. Ilska är en bra känsla att ha, men som jag har sagt tidigare ska det inte vara för mycket av någon känsla, då tar den ofta plats istället för någon annan känsla vilket skapar obalans.

Om du däremot tycker att du kan göra sådant som du tycker att du vill göra i ditt liv trots din uppväxt och att du kan ägna dig åt andra saker än att hela tiden på ett destruktivt sätt älta det som har varit tycker jag inte att du behöver förlåta din mamma om du ha svårt för det. Däremot behöver du utveckla  en acceptans för att hon inte har varit en dysfunktionell förälder. Du ska med andra ord kunna tänka på det som har varit och på hur du tycker att hon har betett sig utan att varje gång reagera med starka känslor.

Det räcker md att du går igenom din uppväxt känslomässigt, att du lär dig känna empati för dig själv, därpå är det bästa om du kan träna dig på att ägna din energi till att göra saker i ditt liv som får dig att må bra.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *