Hoppa till innehåll

Min narcissistiska mamma är avundsjuk för att min partner tar hand om mina behov – Fall exempel

Min narcissistiska mamma är avundsjuk för att min partner tar hand om mina behov

Jag har tidigare skrivit om att narcissistiska mammor ibland kan bli avundsjuka på dig om du får något i ditt liv som de själva anser att de ville ha men inte fick. Det kan t.ex. handla om att du äntligen efter många år har skaffat dig en snäll partner. Du kanske har en historik av ha blivit illa behandlad av dina partners tidigare men ofta klarar din narcissistiska mamma inte av att glädjas åt att du nu har en sund relation, utan hon blir avundsjuk och hon försöker ofta även att förstöra den så att du åter hamnar i ett svagt läge när du vänder dig till henne varpå hon åter har kontroll över dig.

Här kommer ett exempel på hur ovan nämnda problem kan se ut: (läs mer om avundsjuka hos den narcissistiska mamman).

Mia har haft flera destruktiva relationer i sitt liv. Hennes senaste partner Jonas kritiserade sönder henne, han kunde mala och mala om hur värdelös hon var på olika saker. Antingen var maten för lite eller för mycket saltat, brödet var för torrt, hon hade handlat fel vin och om hon handlade det vinet nästa gång så tyckte Jonas att hon borde ha förstått att just den här gången gällde ett annat vin etc.

Mia kände sig som en urvattnad trasa när Jonas och hon gjorde slut eller rättare sagt när Jonas lämnade henne efter att ha bedragit henne under en tid.

Mias mamma kände till att Mia brukade välja fel partner. Hon hanterade dock situationen genom att säga till Mia att hon inte kunde förstå lite Mia hade presterat i sitt liv och att hon gjorde så felaktiga val.

När Mia träffade Johan umgicks de först i ett år som arbetskamrater. Johan hjälpte Mia ofta med olika arbetsuppgifter, han kom ihåg vad hon berättade om sig själv och han vill att hon skulle må bra. De blev tillsammans efter ett år och för Mia kändes det ovant att någon brydde sig så mycket om henne. Johan ville heller inte tolerera när Mias mamma kritiserade henne utan han försvarade Mia.

Mias mamma kände att hon tappade kontrollen över Mia. Mia var inte  beroende av mamman nu när hon hade en partner som månade om hennes behov. Dessutom var mamman avundsjuk på att Mia hade en bra relation till skillnad från mamman som inte hade haft det. Mamman tyckte att Mia hade haft tur och hon kände motvilja mot Mias partner. Hon missade inte något tillfälle att kritisera honom och försöka få Mia att se hans negativa egenskaper. Mia försökte att inte prata så mycket om honom men blev ibland lurad av mammans tillfälligt vänliga framtoning och gav information som senare vändes mot henne.

Mia kunde länge inte se att mamman egentligen var avundsjuk då avundsjukan maskerades i form av kritiska uttalanden. Mia var van vid kritik och trodde ofta att kritiken stämde, det tog många år innan hon förstod att en del av kritiken egentligen handlade om avundsjuka.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.