Hoppa till innehåll

Min narcissistiska mamma är avundsjuk när det går bra för mig

Min narcissistiska mamma är avundsjuk när det går bra för mig

(Läs en tidigare text om narcissism hos mammor).

Avundsjuka är en känsla som är normal och kan vi hantera den så att den inte blir destruktiv för oss själva eller någon annan orsakar den ingen skada.

Narcissister har ofta höga doser av avundsjuka som de inte kan hantera därför att de i  vanlig ordning inte anser att de behöver förändra något hos sig själva. Avundsjukan kan därför bli jobbig både för den som blir drabbad men på lång sikt även för narcissisten som förstör sina möjligheter till att skapa nära relationer med andra.

Ett annat vanligt drag hos narcissister är att de tävlar med andra och då vill de naturligtvis alltid vinna och vara bäst.

Hos narcissistiska mammor kan det yttra sig i form av att de jämför sig med sina döttrar och då kan de bli avundsjuka och försöka glänsa över döttrarna. De kan bli avundsjuka på att döttrarna är unga, ser bra ut, har ett roligt socialt liv som de själva saknar eller inte har längre etc.  Avundsjukan kan yttra sig i form av pikar eller bitska kommentarer som kan få dig som dotter att känna dig misslyckad, oattraktiv etc. Om du får de känslorna i situationer eller perioder när det går bra för dig och du mår bra kan du fundera på om det kan handla om avundsjuka.

Mitt råd är följande:

1. Fundera på om din mamma får dig att må dåligt när du mår bra. Registrera i så fall olika situationer där det har hänt.

2. Bli medveten om att hon lägger över sin känslor av missnöje och oduglighet på dig (vilket narcissister ofta gör) och att det inte handla om att du inte duger.

3. Om hon upprepade gånger under samtalet säger elaka kommentarer t.ex. om din man som du precis ska gifta dig med eller om hur dåligt organiserat ditt bröllop var eller att du inte borde ha ditt bröllop så långt bort från staden för det kommer bli jobbigt för henne att ta sig dig etc.; avbryt henne och säg:

– Jag hör att du inte är nöjd med mitt bröllop, min man etc. men jag är nöjd. Den typiska narcissisten kommer att välkomna din irritation för att kunna börja motargumentera och skapa en konflikt. Bryt det genom att säga att du måste gå och att ni får höras senare.

Ett annat alternativ är att du berättar för din mamma att det inte känns bra att hon verkar kritisk, men den strategin fungerar sällan med en narcissist. Tvärtom brukar den leda till en upptrappad konflikt som ofta slutar med att du får skuldkänslor.

4. Avbryt din mamma, börjar prata om något annat och avrunda sedan samtalet, dvs. du drar inte upp något till ytan, utan du ignorerar, varpå du bestraffar hennes uttalanden genom att avsluta samtalet.

Monica Emanell, leg. Psykolog, leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.