(Svenska) Min narcissistiska mamma berättar ofta hur andra barn hjälper sina föräldrar

Min narcissistiska mamma berättar ofta hur andra barn hjälper sina föräldrar

(Läs en tidigare text om narcissism hos mammor)

Narcissitiska mammor ka skilja sig i vilka narcissitiska strategier som de omedvetet väljer till favorit strategier.

En strategi  av passivt aggressiva strategier för att visa sitt missnöje. Att vara passivt aggressiv innebär att du på ett dolt sätt uttrycker din ilska genom pikar, genom att vara butter eller förstöra en stämning etc.

Ett exempel är att din narcissitiska mamma uttrycker sitt missnöje med dig genom att berätta om vad andra barn gör för sina mammor. Hon kanske även berättar att tex. Maria  inte har varit så engagerad i sina barn och ändå hjälper de henne mycket. Hennes barn kanske bjuder hem sin mamma ofta för att hon inte ska vara ensam, de hjälper henne med städning etc.

Om du försöker beklaga dig över din stressade tillvaro kanske din mamma säger att hon minsann klarade allt när hon var ung, och utan att klaga.

Om du känner igen dig i situationen ovan är mitt råd:

– Du kan vid något tillfälle testa att förklara för din mamma att det inte känns bra när hon säger så, men är din mamma narcissistisk kommer hon sannolikt att bli arg och säga t.ex. att hon måste få säga det som är sant, eller ironiskt fråga dig om du vill att hon ska ljuga och säga att hon har barn som ställer upp för henne när de (dvs du) inte gör det?

– Om du vill fortsätta ha tät kontakt med din mamma, testa att avbryta henne när hon börjar prata om hur andras barn bryr sig om sina föräldrar. Börja prata om något annat.

– Testa att bemöta din mamma med att ställa frågor. Fråga hur menar du? Vad har det här med vårt samtal nu att göra?

– Testa att säga att du inte har tid att prata om andra och du inte nu avrundar samtalet vill höra lite om …. (du tar upp något annat).

– Testa att varje gång din mamma lyfter andra (för att indirekt sänka dig), säga att du måste gå varpå du avrundar samtalet.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Leave a Reply

Your email address will not be published.