Hoppa till innehåll

Min narcissistiska mamma upplevs som omtänksam av andra

Min narcissistiska mamma upplevs som  omtänksam av andra

Narcisssim uttrycks på mnga olika sätt och vissa narcissister kan ha mer av vissa drag medan andra har mer av andra drag.

Ett drag (bland andra) som är jobbigt att ha att göra med att när narcissistiska mammor pratar väl om sina barn på ett sätt som gör att andra tror att de bryr sig. När du sedan säger mot din mamma får du slängt i ansiktet att minsann alla säger att hon är en så fantastisk förälder som offrar så mycket för sina barn. Det kan tom. vara så att en vän till henne berättar för dig vilken fantastisk mamma du har.

Det kan vara så att du går omkring med en olustug känsla och att något inte stämmer fast du inte ens själv kn ta på vad det är som inte stämmer.

Det kan vara så att din mamma verkligen berättar att du är fantastisk och att hon skulle skydd dig om någon annan attackerar dig. Men när dörrarna stängs blir hon kritisk och tillrättavisande och kylig om hon inte får som hon vill.

Hon berättar gärna till höger och vänster hur mycket hon har uppoffrat sig för dig. I vissa fall kan hon även berätta om dina problem (som du inte vill att hennes vänner ska veta om) för att få empati av andra och höra hur fantastisk hon är som enagerar sig. Det faktum att hon skyddar dig om någon annana attackerar dig beror på att hon i de fallen själv känner sig attackerad, därför skyddar hon dig. Men om hon måste välja mellan sig själv och dig kommer hon instinktivt att välja att skydda sig eget skinn.

De här dubbla signalerna är väldigt svåra att få grepp om. Hon och andra säger att hon offrar allt för dig, men du känner något annat. Dessutom är det svårt att konfrontera någon baserat på en känsla. Konsekvensen är att du kommer att känna dig jobbig och otacksam vilket även är syftet, så att du ska backa och fortsätta den destruktiva dansen.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.