Min narcissistiska man/fru pratar inte med mig på Nyårsafton

Min narcissistiska man/fru pratar inte med mig på Nyårsafton

Läs mer om narcissism i mina tidigare texter.

Narcissister känner sig berättigade att styra stämningen i familjen. De förstör stämningen när de har lust utan något dåligt samvete därför att de alltid anser att de har ett bra skäl till att de beter sig som de gör.

Narcissisten kan trots att ni har bokat middag och sällskap på Nyårsafton plötsligt bli arg över något som du har gjort fel, gjort dåligt eller missat att göra varpå han/hon t.ex. bestämmer sig för att inte prata med dig. Alla narcissister är inte lika långsinta men de som är det kan förstöra en kväll, en hel eller en semester för dig. Om narcissisten är långsint och arg på dig på t.ex. Nyårsafton kan han/hon hålla fasaden en hel kväll, låtsas vara trevlig mot dig inför andra och spela lyckliga paret inför andra varpå han/hon fortsätter ignorera dig när kvällen är över. Oftast upphör det hemska beteendet genom att narcissisten plötsligt inte känner sig arg och börjar prata med dig. En annan faktor som kan påverka är att något upplyftande händer, narcissisten hittar ett rea fynd, ett barn presterar inom något etc.

Tyvärr har du ofta ingen kontroll över när stämningen ska bli bra igen. Även om du går med på att höra att du är värdelös och misslyckad blir stämningen inte bättre. Narcissistens ilska går över när narcissisten plötsligt tycker att det “känns” bättre. Han/hon bryr sig dessutom inte om att hantera sin ilska så att den fortare går över. Om du skulle påpeka att han/hon förstör för resten av familjen kan det ofta utlösa ett till raseriutbrott och en ny våg av verbala kränkningar.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Leave a Reply

Your email address will not be published.