Min narcissistiska man/fru snubblade och slog sig i benet och tyckte att det var mitt fel

Min narcissistiska man/fru snubblade och slog sig i benet och tyckte att det var mitt fel

Läs mer om narcissism i mina tidigare texter.

Jag har tidigare gett exempel på hur svårt det är att få narcissisten att erkänna att han/hon har gjort fel. Om du har gjort fel är narcissisten snabb med att påpeka att du har gjort fel, att du alltid gör fel och att du förstör genom att göra fel. Du kan få höra att narcissisten blir kränkt över att du aldrig kan ta till dig de goda råd du får kring att göra rätt så det kan vändas till att du antingen har dåligt minne eller ännu bättre, att du nonchalerar narcissisten genom att glömma de råd du har fått och i och med det göra fel igen.

När du vet att du har gjort fel är det mycket vanligt att narcissisten så ofta kritiserar dig och att du anstränger dig för att göra rätt så mycket att du inte inser att det är narcissisten ställer orimliga krav på dig.

Det är lite lättare för dig att se att något inte stämmer när narcissisten själv gör fel och skyller på dig lika mycket som när du gör fel. Om narcissisten snubblar, slår sig, tappar något så att det går sönder är det ditt fel för att du har stört narcissisten i hans/hennes arbete så att han/hon har tappat koncentrationen eller också kan det vara ditt fel för att du inte kan hjälpa till med något (dvs. du är värdelös) så narcissisten måste göra och tänka på allt själv så mycket att han/hon tappar ett glas eller snubblar och slår sig. Då är det synd om narcissisten för att han/hon tycker att du är så värdelös på att förstå och hjälpa till.

Första steget till att förstå ovan beskrivna mönster är att du registrerar olika situationer som är jobbiga under några veckor eller några månader och sedan läser dem i lugn och ro. Du kommer att börja se mönster och kanske förstå hur orimligt det är att bara du gör fel hela tiden.

Monica Emanell,Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Leave a Reply

Your email address will not be published.