Hoppa till innehåll

Min partner sköter allt åt mig och jag känner mig hjälplös och beroende

Min partner sköter allt åt mig och jag känner mig hjälplös och beroende

Om du har en inre, ofta omedveten övertygelse om att du inte klarar dig själv utan du måste ha någon som kan ta alla beslut kanske du har problem med att du blir för beroende av andra människor.

Om du har problem med beroende leder det ofta till att du låter dig behandlas illa för att du inte känner något val; alternativet känns så ångestframkallande att du går med på att andras krav för att slippa behöva göra saker själv som du anser att du inte har kapacitet att utföra.

Om du har problem med beroende undviker du att bo ensam någon längre tid. Ett vanligt scenario är att du väljer en partner som har lätt för att bestämma och ta beslut. Din partner kanske betalar räkningar och bestämmer hur ni ska göra i olika situationer.

Du kanske upplever att det finns många saker i vardagen du inte skulle kunna hantera och du låter din partner ta hand om dem.

På kort sikt känner du en lättnad för att du slipper ta itu med saker själv men på lång sikt blir du ännu mer hjälplös.

Ett stort problem om du känner igen dig i ovan beskrivna situation är din partner får mycket makt över dig. Om han/hon inte ”utnyttjar” det kan det fungera men om han/hon spelar på din hjälplöshet tar chansen att kritisera och kontrollera dig kan konsekvensen bli att du får problem med ångest, värk i kroppen, oförklarlig trötthet och nedstämdhet.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.