Hoppa till innehåll

Narcissisten föraktar svaghet

Narcissisten föraktar svaghet

Narcissisten föraktar svaghet. Det kan handla om känslor såsom nedstämdhet och ångest, en oförmåga att stå ut med jobbiga situationer etc. Narcissisten föraktar även svagheter hos sig själv och känner då skam men lägger genast över skuld och skam på dig. Om narcissisten t.ex. glömmer att handla hem någon vara ni bestämt att han/hon ska handla kommer skulden genast att läggas på dig eller någon annan, t.ex. ”om du inte hade gnällt om ditt arbete för mig och distraherat mig så hade jag inte glömt bort att handla mjölk”. Med andra ord kommer all klantighet narcissisten uppvisar att läggas på dig. En intressant manöver vissa narcissister kan göra är ”det är mitt fel att picknicken blev förstörd för att jag glömde packa ner köttet och i fortsättningen kommer inte jag att försöka fixa allt och tänka på andra utan jag kommer att tänka på mig själv mer och då kommer jag inte att göra några misstag. Jag får skylla mig själv när jag är så omhändertagande varpå allt blir mitt fel”.  Här använder sig narcissisten av ett erkännande, kritik samt en offer roll på ett sätt som kan göra andra helt förvirrade. I narcissistens värld värderas perfektion högt, att vara medelmåtta är en svaghet. Eftersom det är omöjligt att vara perfekt kommer du alltid att bli kritiserad av din narcissist. Dessutom kommer narcissisten att lägga skuld och skam  på dig när han/hon inte lyckas vara perfekt själv.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.