(Svenska) Narcissisten kan bli arg om du inte blir glad samtidigt som han/hon har bestämt att stämningen ska vara god

Narcissisten kan bli arg om du inte blir glad samtidigt som han/hon har bestämt att stämningen ska vara god

Narcissister kan pendla i humör på ett liknande sätt som personer med borderline problematik kan göra. En viktigt skillnad brukar dock vara att personer med borderline ofta får skuldkänslor. Narcissister kan eventuellt sträcka sig så långt att de utan att be om ursäkt kan bli extra vänliga ibland när de har betett sig illa.

Det kan t.ex. handla om att narcissisten har blivit arg över något som inte fungerat i enlighet med hans/hennes plan. Narcissisten kan då t.ex. demonstrativt gå från middags bordet och bestämma sig för att inte prata med någon. När narcissisten sedan nästa dag plötsligt blir på gott humör av någon anledning kan han/hon förvänta sig att du ska rätta dig efter de nya reglerna och vara glad. Om du inte känner för att vara glad utan istället är irriterad kan narcissisten börja ifrågasätta sin sinnes stämning t.ex. genom att först skämta och göra sig rolig över att du är sur och sedan bli irriterad och anklaga dig för att förstöra stämningen.

Du får med andra ord ta narcissistens skam över att han/hon har betett sig illa och då blir plötsligt du den som ska ha skam och skuld för att du beter dig illa.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Leave a Reply

Your email address will not be published.