Hoppa till innehåll

Narcissister umgås med vissa människor bara för att bli påminda om hur bra de är – Fall exempel

Narcissister umgås med vissa människor bara för att bli påminda om hur bra de är – Fall exempel

Läs mer om narcissister som väljer vissa vänner enbart för att bli påminda om hur bra de är.

Fall exempel:

Linn och Nina har umgåtts sedan tonåren. De började i samma klass i sjuan och började ganska snart att umgås eller rättare sagt så valde Nina ut Linn och de började umgås. Nina var populär och många killar var intresserade av henne, hon hade ett bra självförtroende. Linn däremot var tillbakadragen och hon hade haft lite problem med kompisar på mellanstadiet. Hon kände sig väldigt smickrad när Nina ville umgås med henne och hon accepterade att Nina ibland inte var tillgänglig t.ex. när hon ville umgås med någon annan eller när hon hade en kille. Linn kunde komma och gå men när hon var tillgänglig höjde det även Linns status, hon kände sig mer sedd av andra när Nina umgicks med henne.

När tjejerna blev vuxna kom Nina lätt in på den utbildning som hon var intresserad av medan Linn fick kämpa men till slut kunde även hon studera det hon ville. När de var ute och roade sig fick Nina mer uppmärksamhet och de pratade mer om Ninas privatliv när det gällde killar eller annat som Nina oroade sig för. Linn fick inte så ofta utrymme och när hon fick det ville Nina gärna berätta för henne hur hon skulle tänka och om hon inte tyckte som Nina blev Nina irriterad.

Tjejerna bildade så småningom egna familjer och umgicks ibland allihopa men Linn kände för det mesta att hon var sämre och att hon  hade ett sämre liv. Av någon anledning kände hon sig ofta misslyckad och värdelös efter sina möten med Nina. Hon började till slut fundera på vad hon fick ut av relationen.

Det här var ett fall exempel på hur det kans se ut när en narcissist väljer att umgås med någon utan att på ytan verka få någon nytta av sin vän. Behållningen blir dock att med hjälp av vännen känna sig mer lyckad med sitt eget liv.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.