(Svenska) Psykopaten vänder andra emot dig genom att få dig att framstå som en dålig människa

Psykopaten vänder andra emot dig genom att få dig att framstå som en dålig människa

Läs mer om psykopati i mina tidigare texter.

Psykopaten är manipulativ och förrädisk. Även andra människor kan bete sig illa och elakt men det som utmärker psykopaten är graden av elakhet och att han/hon går längre i sina elakheter.

En strategi som psykopater ofta tillämpar är att de beter sig som att de vill dig väl. De gör dig gärna några småtjänster och kanske tom. någon stor tjänst så att du ska fastna ordentligt på kroken. När de sedan börjar bete sig illa är du ofta villig att tolerera en hel del dels därför att du har tagit emot tjänster men också för att du kanske ifrågasätter dina egna iakttagelser. Du kanske tänker att du överdriver, är överkänslig eller otacksam. Det gör att när du till slut reagerar har du umgåtts med psykopaten ett tag. Psykopaten har ibland vid det laget hunnit bekanta sig med dina vänner och bekanta och börjat baktala dig. Baktalandet sker ofta på ett finurligt sätt så att andra tenderar att tro på psykopaten efter ett tag. När du sedan börjar beklaga dig kanske andra kommer att säga samma saker som du själv tänkte från början, att du överdriver och kanske att du är otacksam.

Det första steget om du börjar förstå att du har att göra med en icke välmenande människa är att du tar avstånd. Du kommer genom erbjudande av nya tjänster att vara lockad att bli kompis med psykopaten igen men det gäller att du står fast vid ditt beslut, annars är det risk för att andra heller inte tror på dig.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *