Hoppa till innehåll

Psykopater är hjälpsamma i början

Psykopater är hjälpsamma i början

En vanlig strategi som psykopater tillämpar i början för att snärja sitt offer är att de hjälper dig på något sätt. När de väl har hjälpt dig kan de sedan använda sig av lite olika strategier. En strategi är att de börjar bete sig illa och trycker på att skapa skuldkänslor hos dig om du reagerar. Eftersom de har hjälpt dig kan de oftast bete sig illa utan att du gör något eftersom du tidigare har tagit emot hjälp.

En annan strategi är att de hjälper dig med hjälp av någon annan person som de sedan använder för att skada dig på något sätt. Ett exempel är att den hjälpsamma psykopaten t.ex. rekommenderar en duktig hantverkare som ska hjälpa dig med en renovering. Han/hon lyckas sedan få hantverkaren att debitera dig mer än beräknat eller förstöra något så att renoveringen kostar mer.

Ju mer hjälp du tar av psykopater desto mer insnärjd blir du i deras nät.

Se därför till att bestämma dig för att inte ta emot hjälp även om du behöver den. Det här kanske låter lätt men det är det inte med tanke på att en annan strategi som psykopater använder sig av är att få dig i en beroendeställning. Försök därför även att behålla någon del i ditt liv som du själv kontrollerar.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.