(Svenska) Vad är skillnaden mellan skuld och skam?

Vad är skillnaden mellan skuld och skam?

Skam är en grundkänsla som du föds med. Det är med andra ord en känsla som är bra att ha i balanserade doser. Skamkänslan hindrar dig t.ex. från att göra dåliga saker och hjälper dig att korrigera beteenden som du känner skam över att du har utfört. Känslan skam hjälper dig att växa om den finns i balanserad form.

När skamkänslan tippar över, dvs. du har för mycket av den, leder den till att du känner som att du gör fel fast du inte gör det. I sådana fall skapar känslan skam obehag och hindrar dig från att leva som du vill. Om du har ett överskott av känslan skam kan det ha att göra med att du under din uppväxt blev kritiserad mer än vad du blev bekräftad, signalerna du fick av dina föräldrar gav dig en känsla av att vara fel och att du borde vara på ett annat sätt för att duga.

Skuld handlar om att du upplever att du har agerat på ett sätt som är fel och att du har orsakat någon annan obehag. Skuldkänslor är ett kraftfullt vapen som en del föräldrar styr sina vuxna barn med för att få som de vill.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

4 thoughts on “(Svenska) Vad är skillnaden mellan skuld och skam?

  • Hej!
   Man tar reda på varifrån skuldkänslorna och skamkänslor kommer från, sedan försöker man parallellt jobba med uppväxt och nutid för att först intellektuellt förstå sambandet, därpå känslomässigt. Detta är en process som tar lite tid.
   Hälsningar
   Monica Emanell

 1. Hej,
  Är skam en grundkänsla? läser man om skammen så är det lite otydlig utifrån olika sätt att tänka.
  Är skammen något vi lär oss av andra?
  Tankar kring det?
  Tack för allt du skriver om på din sida också

  • Skam är en grundkänsla, den hjälper oss att inte “göra fel” men tippar den över vilket den ofta gör för människor, skapar den hinder i livet.
   Hälsningar
   Monica

Leave a Reply

Your email address will not be published.