(Svenska) Vad händer känslomässigt när du har svårt att sätta gränser mot andra?

Vad händer känslomässigt när du har svårt att sätta gränser mot andra?

Människor som har svårt att sätta gränser mot andra får ofta höra att de är snälla och hjälpsamma. Tyvärr kan det ibland bli en anledning till att de fortsätter låta sig köras över av andra, De är  rädda att om de inte fortsätter att alltid ställa upp så kommer andra att bli missnöjda med dem och kanske inte tycka om dem. De kanske även känner sig tvingade att ställa upp då de får skuldkänslor om de nte alltid ställer upp för andra.

En underliggande känsla om du har svårt att sätta gränser mot andra är ilska. Det märks ofta inte att du är arg och du kanske inte ens själv är medveten om att du är arg men innerst inne samlar du på dig ilska för att du ställer upp mer för andra än de ställer upp för dig.

Ilskan kan ibland komma fram på ett passivt aggressivt sätt. Det innebär att du kanske blir sur, butter, pikar eller ironiserar den person som du tycker kör över dig. Ilskan kan också leda till att du har behov av att prata illa om personen. Om du känner dig överkörd under en längre tid av samma person t.ex. din partner kan det även leda till att du så småningom när du kanske får chansen ge igen känner dig så arg att du till slut lämnar din partner då du upplever att ilskan aldrig kommer att gå över.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Leave a Reply

Your email address will not be published.