Hoppa till innehåll

Vad säger du till narcissisten som kritiserar dig?

Vad säger du till narcissisten som kritiserar dig?

Om du upplever att du blir dränerad av en annan person som du upplever bara tar för sig ha du kanske att göra med en narcissist.

Tyvärr leder de beteenden som vi människor får i situationer där det är jobbigt ofta till att situationen förvärras.

Om du t.ex. har en narcissistisk partner är sannolikheten stor att du har ett underkuvande schema (dina innersta övertygelser om dig själv är att du inte duger och att du måste anpassa dig för att andra ska tycka om dig). Dina reaktioner på narcissistens elaka beteenden kan ofta bli att bli ledsen. Detta kommer sannolikt att göra narcissisten ännu mer arg, föraktfull och kritisk.

Vi säger  du t.ex. har slagit spillt kaffe på er bil som narcissisten älskar och han/hon blir arg och börjar berätta hur klumpig du är. Du kanske tom. för höra att du är egoistisk för att du inte anstränger dig för att ta hand om bilen eftersom du inte är så intresserad av den.

Du lyssnar och blir ledsen över att du känner dig värdelös pga. narcissistens reaktion. Du kanske blir förvånad över att han/hon verkar så paranoid men kanske börjar du även att tänka att du faktiskt är klumpig och kanske även egoistisk. Du börja ursäkta dig varpå narcissisten fortsätter. Du kanske även blir arg varpå konflikten accelererar och det blir dålig stämning.

Mitt råd är:

Testa (det här är svårt) att tänka på att narcissisten känslomässigt är på en 2-årings nivå. Se 2-åringen framför dig, samla dig och säg:

– Jag är ledsen för att jag spillde i bilen som du tycker så mycket om men det var inte meningen och jag ska rengöra den. Men när du säger elaka meningar till mig får du mig att känna mig helt värdelös och det tror jag inte att du vill egentligen.

Jag tror att du vill att vi ska ha bra stämning den här kvällen och att du vill känna att du är viktig för mig. Det kommer vara svårt för mig att visa kärlek till dig när du säger så elaka saker så jag föreslår att vi lämnar den här diskussionen bakom oss och fortsätter vår kväll.

Om narcissisten fortsätter muttra bara för att ha sista ordet tycker jag att du ska ignorera det. Börja sedan prata om något som narcissisten tycker om att prata om, te.x. bilar i det här fallet.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.