Hoppa till innehåll

Varför är det viktigt att du är medveten om vad du känner när du jobbar med din självkänsla? (1)

Varför är det viktigt att du är medveten om vad du känner när du jobbar med din självkänsla?

Som jag skrev in min förra artikel så är ofta en konsekvens av brist på känslomässig bekräftelse under uppväxten att du kanske inte riktigt är medveten om vad du känner och/eller att du kanske inte riktigt kan hantera dina känslor på ett sätt som långsiktigt är bra för dig.
Om du vill jobba med din självkänsla är ett viktigt steg på vägen att du har grepp om vad du känner och hur du kan hantera och ta hand om dina känslor.
Känslor fyller en viktig funktion i ditt liv och ju bättre grepp du har om vad du känner och hur du ska ta hand om dina känslor, desto bättre kommer du att må.
– Känslor är självgenererande så när du känner på ett visst sätt så påverkas du att fortsätta känna på samma sätt.
– Känslor involverar förändringar i hjärnan. Mediciner kan reglera dina känslor och påverka kemiska reaktioner i hjärnan.
– Känslor involverar kroppsliga reaktioner. Forskning har t.ex. visat att musklerna i ditt ansikte när du ler, är länkade med en positiv känsla, så med andra ord kan du påverka ditt mående lite genom att le och skratta. (Förvänta dig intae revolutionerande effekter av det här, oftast är en inte ett bra mående en konsekvens av en enda strategi utan en effekt av kombinerade strategier. Så med andra ord, sluta inte anstränga dig att le och skratta bara för att du inte märker en omedelbar positiv effekt).

Fortsättning följer…
Monica Emanell, leg. Psykolog, leg. Psykoterapeut
www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.