Hoppa till innehåll

Varför känner jag ofta tomhet?

Varför  känner jag ofta tomhet?

Många människor kan ibland känna tomhet ibland men om du ofta upplever tomhet påverkar det sannolikt din lust till att umgås med andra människor, att planera saker i framtiden samt dina relationer.  Du kanske har svårt att identifiera andra känslor för det mesta för att tomheten dominerar ditt känsloliv.

Mitt råd är:

– Registrera under en period hur du fungerar när det gäller att sätta gränser mot andra, ställa krav på andra och ta hand om dina känslomässiga behov. Min gissning är att du inte är bra på att ta hand om dina behov utan att du ofta är van vid att trycka ner dina behov och bete dig på sätt som du tror förväntas av dig.

– Om du vill jobba med tomhets känslorna betyder det att du även måste ta risker som t.ex. att bli avvisad, att få nej och att känna jobbiga känslor ibland.

– Registrera under en vecka hur ofta du gör saker som du inte vill. Om du är osäker, gradera t.ex. känslan av obehag eller missnöje från 0-5 efter olika aktiviteter.

– Registrera känslan irritation eller ilska från 0-5 efter olika aktiviteter under en vecka. Sannolikheten är stor att du trycker ner din ilska eller irritation.

Om du tänker att du antagligen under många år har ägna dig åt att trycka ner behov, ångest, ilska så finns det en logik i att hela soppan av känslor kan yttra sig i form av tomhet.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.