Hoppa till innehåll

Varför känner personer med borderline en ständig tomhetskänsla?

Varför känner personer med borderline  en ständig tomhetskänsla?

Om du har en borderline problematik upplever du sannolikt ofta tomhetskänslor. De beror på att du ofta befinner dig i ett tillstånd där du är känslomässigt avtrubbad. (se texten om detached protector mode).

Du har ofta utvecklat den omedvetna strategin att ”stänga av” känslomässigt för att det har varit ett bra sätt att slippa känna jobbiga känslor. Strategin ger dock känslomässig lindring bara kortsiktigt. På lång sikt behöver du öva dig på att hantera de jobbiga känslorna istället för att sopa dem under mattan genom att stänga av. Psyket tycker om kontroll så ju mer du tar kontroll över känslorna och lär dig hantera dem desto mindre behov kommer du att ha till att stänga av och du kommer att känna mer och mer kontroll över ditt liv.

Genom att stänga av blir du inte av med de jobbiga känslorna, du skjuter dem bara framför dig tills du plötsligt känner en orkan av ilska eller ångest under en period då du upplever att du tsappar kontroll över dina känslor helt. Genom att stänga av känslomässigt bidrar du även till de känslomässiga berg och dal banorna som är dränerande. För att få mer balans känslomässigt behöver du med andra ord öva dig på att hantera känslorna och inte stänga av dem.

Jag vet att det här låter enkelt men att det är svårt. Du behöver dock i alla fall komma ihåg att det som krävs är verktyg och därpå övning och övning och till slut kommer du att känna att det har skett en förändring.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.