(Svenska) Varför köper min narcissistiska mamma aldrig någon julklapp som jag vill ha?

Varför köper min narcissistiska mamma aldrig någon julklapp som jag vill ha?

(Läs en tidigare text om narcissism hos mammor).

Om din mamma är narcissistisk kan det ibland vara så att du inte får födelsedagspresenter eller julklappar du tycker om. Om du känner igen dig i det här är det sannolikt att du många gånger har fått upp förhoppningen om att du den här gången kanske kommer att få något du vill ha. Du kanske har försökt tala om att du tycker om en viss affär eller att du tycker om att gå på opera.

Om du i alla fall inte får något av det du vill ha är mitt råd att du tänker och agerar på följande sätt:

– Titta historiskt hur det har sett ut de senaste åren. Skriv gärna ner vad du har hoppats på och hur du har tänkt och känt när det inte blivit så.

– Försök läsa listan och utifrån den hitta motivationen till att jobba med acceptans att din mamma sannolikt inte kommer att ändra sig.

– Stå emot impulser att köpa genomtänkta julklappar till henne. Om du får skuldkänslor, läs listan och tänk på besvikelsen du brukar känna.

– Om din mamma blir besviken över sina julklappar, försök att inte gå in i diskussionen så mycket. Säg “jag tyckter att den här boken är bra, den har fått bra kritik”. Byt sedan ämne.

– Kom ihåg att du inte “ger igen”, utan du jobbar bara med att ta hand om dina behov, dvs. du lägger inte ner tid och energi på någon som inte gör detsamma för dig, även om det rör en förälder.

– Tänk att din mamma inte förmår bättre, det är ingen ursäkt men en förklaring. De flesta föräldrar som har narcissistiska drag visar inte brist på intresse för att de bestämt sig för det utan för att de inte har förmågan till det.

Monica Emanell, leg. Psykolog, leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Leave a Reply

Your email address will not be published.