Vilka faktorer är ofta centrala under narcissistens uppväxt?

Vilka faktorer är ofta centrala under narcissistens uppväxt?

Vilka faktorer är ofta centrala under narcissistens uppväxt?

Läs tidigare texter om narcissism.

Ett vanligt scenario för människor som blir narcissister är att de under sin uppväxt inte har fått tillräckliga gränser inom något område medan de rent känslomässigt inte har blivit bekräftade.

Deras anknytningsperson har oftast inte brytt sig om vem sonen/dottern är som person utan vem anknytningspersonen (mamman) vill att han/hon ska vara. Den framtida narcissisten har därför fått bära upp föräldrarnas försök att få bättre självkänsla genom att prestera på något sätt. Den framtida narcissisten är ofta kritiserad och korrigerad för att bete sig på ett sätt som gör föräldrarna stolta och som gör att andra tycker att de har gjort ett bra jobb. Ett scenario kan vara att narcissisten slipper ta ansvar för allt som rör hemmet och får all mark service serverad medan hans /hennes åsikter, behov och känslor ignoreras eller viftas bort. Det kan t.ex. handla om att narcissisten styrs mot att studera eller arbeta med något som föräldrarna vill.

Den framtida narcissisten får en gedigen träning i hur man kan kritisera andra, vilket också är något som narcissisten konstant kommer att ägna sig åt i vuxen ålder.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.