Hur hanterar jag min avundsjuka?
De flesta av oss kan känna igen att vi någon har varit eller är avundsjuka. Avundsjukan kan ibland och för vissa bli så stor att den sätter krokben i din vardag. Avundsjukan kan dessutom ibland leda till skamkänslor pga. att du känner dig avundsjuk.
Om du känner dig avundsjuk ofta på många människor behöver du ta reda på varför. Gå igenom din egen livssituation och titta på om det är speciella ämnen som din avundsjuka handlar om. Ofta kan du genom att gå igenom din egen livssituation komma fram till vad du själv kan göra med ditt eget liv för att förbättra din livskvalitet och därigenom minska avundsjukan. När du känner avundsjuka är det vanligt att du fokuserar på vad andra har och vad du inte har, dvs. du jämför dig till din nackdel. Försök istället att fokusera på om du själv kan göra något i ditt eget liv åt det du tycker att andra har. Helst ska du försöka att inte jämföra dig med andra alls, men om du vill jämföra dig är det viktigt att du tittar på helheter i ditt liv och andras liv. Du kanske är mer missnöjd med ditt arbete än din vän men å andra sidan kanske du har en mer tillfredsställande relation. Helhets tänket gör att du kan se att inget är perfekt hos någon. Den viktigaste strategin är dock att du fokuserar din energi så mycket du kan på dig själv och vad du kan göra åt din situation, det kommer att distrahera dina tankar från att fokusera på vad andra har som du inte har.
Normalisera även avundsjukan. Tänk att den är vanlig och att alla kan känna sig avundsjuka ibland. Normalisera känslan men undvik att agera på den. Om du beter dig elakt för att du är avundsjuk riskerar du att hamna i en ond cirkel där andra saker plötsligt också kan bli jobbiga.
Om du känner dig avundsjuk på en specifik person fast du inte brukar känna dig avundsjuk, observera om den personen pratar skrytsamt om sig själv när det gäller de områden där du har beklagat dig, detta kan också framkalla avundsjuka och då beror det inte på dig utan på att din samtalspartner försöker må bättre kortsiktigt på din bekostnad.
Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut
www.kbtemanell.se