Hur ska jag bemöta att min partner ofta avbokar vår träff?
En del av oss människor tycker om att ha allt planerat och förutsägbart medan andra känner sig ”låsta” av planering och vill ta dagen som den kommer.
Generellt tror jag att ju mer ångestbenägen du är, desto mer trivs du sannolikt med planering och förutsägbarhet. Därför är det ofta mycket jobbigt för en ångestbenägen person att träffa en ”planera i stunden” person.
Om du har träffat en person som du är förälskad i och tycker att han/hon är perfekt på alla sätt utom att han/hon inte kan planera och när ni planerar något så avbokas det ofta med motiveringen att något drog över tiden på jobbet, din partners mamma stukade foten och behöver hjälp, revisorn ringde och vill ha möte, ett läkarbesök dök upp etc. så kan du bemöta det på följande sätt:
– Avvakta med att ställa krav innan det har skett avbokningar flera gånger, det kan inträffa akut situationer för alla ibland.
– Om du märker att din partner avbokar era möten en gång av tre eller fyra, välj tillfälle när du kan uttrycka det du vill på ett lugnt sätt. Säg:
– Det är roligt när vi träffas och jag ser fram emot det men du behöver ofta avboka och det känns tråkigt.
Om din partner ber om ursäkt, fösvarar varje tillfälle som unikt, men fortsätter avboka, säg:
– Jag har tagit upp det här tidigare, men jag måste säga igen att det känns jobbigt när du avbokar eftersom jag avsätter tid att träffa dig och dessutom blir jag besviken varje gång eftersom jag tycker om att träffa dig.
Om din partner börjar försvara sig och kanske ger dig en känsla av att vara jobbig som ställer krav, tycker jag att du ska börja registrera hur relationen får dig att må. Märker du att mycket av din energi går åt till relationen och att den ger dig mer ångest än nöje, börja fundera på vad den fyller för funktion för dig. Är det för att du vill ha en partner eller är det just personen du är med som du vil ha? Känner du dig bekräftad av din partner de stunder ni han/hon är närvarande? Vill du vara med honom/henne pga. flashig livsstil, pengar, att han/hon är snygg? Skriv ner allt du kommer på. Oavsett vad du sedan väljer är medvetenhet kring din situation en bra början.
– Om du förstår att din relation inte är bra för dig, men inte känner dig motiverad att avsluta den, nöj dig med att registrera dina tankar, känslor och beteenden.
– Jobba på att göra saker för dig själv som du vet att du långsiktigt mår bra av. Då ger du signaler till ditt psyke att du förtjänar att mår bra.
Monica Emanell, leg. Psykolog, leg. Psykoterapeut