Hoppa till innehåll

Hur ska jag hantera min avundsjuka?

Hur ska jag hantera min avundsjuka?

Avundsjuka är en vanlig känsla som vi alla kan känna någon gång. Så länge du är medveten om vad du känner och kan hantera dina känslor så att de inte sätter krokben för dig själv eller någon annan blir inte avundsjuka något problem.. Som jag har skrivit tidigare har vi människor dock en tendens att bete oss kortsiktigt när vi har negativa känslor. Vi har alltså en tendens att bete oss på ett sätt som leder till att vi får ännu mer problem med den jobbiga känslan.
Om du känner avundsjuka och tycker att den upptar för mycket av din energi är mitt råd:
– Avundsjuka handlar om att du jämför dig till din nackdel med någon, gå igenom vad du tycker att den andra personen har som du inte har och skriv ner det.
– Avundsjuka handlar om att du enbart ser det positiva som den andra personen har medan du inte ser det du själv har, skriv ner allt du har som du är nöjd med. Om du inte kan komma på något, fråga dina närmaste eller fundera ett tag.
– Registrera om du känner dig avundsjuk generellt på andra människor eller om det handlar om en specifik person.
– Om avundsjukan handlar om en specifik person, gå igenom hur era samtal brukar gå till. Pratar den andra personen mycket om allt som är bra medan du mer lyssnar eller berättar om alla brister i ditt liv? Ett sådant scenario kan lätt framkalla avundsjuka.
– Om den andra personen pratar om positiva saker i sitt liv, testa att göra likadant och se vad som händer.
– Motstå eventuella impulser att säga eller göra elaka saker mot den du är avundsjuk på.
– Testa att säga eller göra snälla saker mot den du är avundsjuk på och se vad som händer. Om det känns svårt, tänk att du gör ett beteende experiment under en kort period.
– Fundera på om du skulle vilja göra förändringar i ditt liv och i så fall vilka?
– Inför ”unna dig själv” beteenden varje dag som är långsiktigt bra för dig, tex. gör inpackning, fotbad, köp en tidning, köp exotisk frukt att äta på kvällen, boka massage, tid hos frisören, köp ett dyrare träningskort etc..

Monica Emanell, leg. Psykolog, leg. Psykoterapeut
www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.