(Svenska) Känner du dig arg och irriterad efter möte med vissa personer i din närhet?

(Svenska) Känner du dig arg och irriterad efter möte med vissa personer i din närhet?

Känner du dig arg och irriterad efter möte med vissa personer i din närhet?

Om du känner dig irriterad generellt när du träffar andra människor kanske du behöver fundera på om du är stressad, eller om du har mår dåligt och i så fall titta på orsaker till att du mår dåligt.

Om du känner dig irriterad bara när du träffar vissa människor kan det dock bero på att de lägger över sina negativa känslor på dig.

En vanlig strategi för t.ex. narcissister är att de lägger över ilska, avundsjuka, skam etc på andra varpå de känner tillfällig lättnad och kanske överläge om de har fått igång dig känslomässigt.

Om du har relationer i din närhet där du upplever att du ofta blir irriterad, fundera på följande:

– Känner du dig irriterad oavsett vad ni pratar om eller blir du irriterad när ni pratar om vissa ämnen, identifiera i så fall vilka ämnen.

– Blåser din samtalspartner upp sig själv till orimliga höjder varpå du blir irriterad? I så fall kan du observera det för att förstå varför du känner irritation.

– Blir du plötsligt avundsjuk eller eller känner du dig misslyckad när du inte brukar det? Då beror det sannolikt på att din samtalspartner försöker lägga över de känslorna på dig?

Om du kommer fram till att din samtalspartner ofta får dig att må dåligt behöver du fundera på om hur er relation ser ut och om du kanske får ta emot negativa känslor samtidigt som du får stå tillbaka med dina egna behov.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.