Hoppa till innehåll

Svartsjuka Mia spionerar på sin man ”kan inte sluta”

Korsförhör, tårar och ett gediget spionerande.
Mia, 34, är svårt svartsjuk — hon vill men kan inte sluta snoka.
– Jag har stenkoll på var min man befinner sig och med vem.

Enligt en ny undersökning gjord av Inizio/Aftonbladet har 61 procent av alla svenskar varit svartsjuka. Två av tio har dessutom agerat ut sin känsla genom att bete sig kontrollerande och leta efter bevis.

Mia, som Aftonbladet har pratat med, hör till dem som har svårt att bemästra sin svartsjuka. Hon beskriver sig som ”helt besatt”.

– Jag kan bli som en törstig blodhund mellan varven. Jag vet att det inte är en speciellt smickrande egenskap men när jag får vittring går det inte att stoppa mig.

Svartnar för ögonen

Sedan tre år lever hon tillsammans med en man, som vi kan kalla Mattias. Enligt Mia är de som gjorda för varandra och hon skulle helst vilja ha full kontroll över hans liv.

– Om han pratar med någon annan kvinna, egentligen i vilket sammanhang som helst, svartnar det nästan för ögonen på mig.

Mattias beskriver hon som en charmig och supersocial man med många vänner. Själv är hon mer introvert.

– Jag tror att det har med det att göra. Att jag blir avundsjuk på hans förmåga att dra människor till sig. Han är som en magnet, och mitt i allt står jag ensam utan att någon bryr sig.

Mias svartsjuka har seglat upp som ett jätteproblem i relationen eftersom den sätter käppar i hjulet för både henne och Mattias.

– Jag tror inte att han har varit otrogen, men får nästan panik när jag tänker på vad som skulle hända om han var det.

Kvinnor mer svartsjuka än män

För att försöka lugna ner situationen har Mia fått tillgång till Mattias alla koder och inloggningar på sociala medier. Men det får henne inte att känna sig mer trygg.

– Det är hemskt att må som jag gör. Här har jag fått världens finaste kille på kroken och så beter jag mig så här. Det är otroligt frustrerande.

Mias svartsjuka tar sig olika uttryck beroende på hur hon mår. Vissa perioder kan hon känna sig lugnare, ofta då hon och Mattias är lediga och umgås mer intensivt. Men om han ska åka på jobbresa eller gå ut och ta en öl med sina kompisar kan hon noja till det rejält.

– Jag förstår ju att det är något fel på mig. Mina vänner tycker att det är skönt om de får en stund för sig själva, jag sitter bara hemma stel som en pinne och undrar var han är och vad han gör.

I sina mörkaste stunder kan Mia känna att det vore bättre om Mattias lämnade henne, för bådas skull.

– Jag kanske skulle få någon slags ro om jag inte längre har möjlighet att hålla koll på honom, säger hon.

Enligt Inizios undersökning tenderar kvinnor – främst yngre att vara mer svartsjuka än män. I åldersspannet upp till 29 års ålder uppger 38 procent att de agerat ut sin svartsjuka genom att försöka kontrollera sin partner – bland personer över 65 år är den siffran bara 14 procent.

Mia tror att hennes svartsjuka hänger ihop med låg självkänsla – en tes som styrks av undersökningen, då betydligt fler unga kvinnor än män svarade att de har låg självkänsla.

Undersökningen visar också att en partner som beter sig flirtigt genererar svartsjuka i högre utsträckning än om partnern får bekräftelse från någon annan. Otrohet och att inte få tillräckligt med uppmärksamhet är också två vanliga orsaker till svartsjuka.


Psykologen: Därför blir vi svartsjuka

Den som agerar ut sin svartsjuka genom att snoka kan känna kortsiktig lindring.

Men på sikt är beteendet förödande, menar psykolog Monica Emanell.

– Till slut lever svartsjukan sitt eget liv och förstör relationen, säger hon.

Svartsjuka är vanligt framför allt bland yngre och bland personer som inte har förmåga att fördela sitt fokus på flera livsområden, hävdar Monica Emanell.

– När relationen tar över och blir det enda som en person lägger sin energi på uppstår en sårbarhet som gör att svartsjuka kan uppstå.

Att känna sig osäker någon gång är fullt normalt. Den som däremot inte kan koncentrera sig på något annat än vad partnern för tillfället sysslar med bör utvärdera sitt beteende och försöka ta reda på vad det handlar om, menar Monica Emanell.

FOTO: PRIVAT

– Har man varit svartsjuk i flera relationer rör det sig om ett ohälsosamt mönster. Och då bör man fundera över om det finns någon bakomliggande orsak. Som exempelvis låg självkänsla eller att man lägger för stor vikt vid relationen.

Det man kan göra i stunden – när svartsjukan greppar tag och den drabbade vill agera ut – är att vara medveten om känslan men att låta den passera. Viktigt är också att prata med sin partner om hur man känner.

– I stället för att attackera kan man säga att ”Jag mår dåligt just nu och behöver ditt stöd”. På så vis kan den svartsjuke få bekräftelse på att allt är bra, vilket gör att ångesten försvinner.

– Det kan också vara bra att fundera över om det hänt något annat under dagen, exempelvis på jobbet, som gör att man känner sig försvagad och att reaktionen i själva verket handlar om det.

Självuppfyllande profetia

Att ständigt snoka runt och ifrågasätta gör att relationen blir dysfunktionell, enligt Monica Emanell. Hon menar därför att det är viktigt att ta sin problematik på allvar och försöka lösa knutarna innan svartsjukan helt har trasat sönder relationen.

– Den som ständigt kontrollerar sin partner kommer till slut att överges, eftersom relationen blir ohälsosam. Det hela blir som en självuppfyllande profetia. Skräcken, den om att bli lämnad, besannas.

I vår undersökning uppger fler kvinnor än män att de är svartsjuka. Vad beror det på?

– Många kvinnor har en tendens att fokusera för mycket på sin relation. Det gör att de glömmer bort andra viktiga livsområden som intressen och arbete. Relationen blir hela deras liv och det ökar risken för svartsjuka.

Undersökningen visar också att äldre är mindre svartsjuka än yngre.

– Personer som uppnått en viss ålder är ofta mer trygga i sig själva vilket leder till lägre sårbarhet. De har ju varit med ett tag och vet att saker och ting ofta ordnar sig.


Fakta: Svartsjuka

✓ Svartsjuka beskrivs som en stark och obehaglig känsloreaktion, som består av förtvivlan och ilska över att någon annan blir föremål för intresse, omsorg och kärlek från en person vars huvudintresse man själv vill vara föremål för.

Den svartsjuke upplever sig inte värd att älskas och har svårt att lita på att partnern önskar stanna i förhållandet på sikt.

⁠ Psykologin hävdar att svartsjukekänslan kommer ur gamla barndomsminnen, som att bli helt eller delvis övergiven, till fördel för ett syskon.

⁠ Forskning visar att kvinnor och mäns svartsjuka skiljer sig också åt. Kvinnor tenderar att uppleva svartsjuka om deras partner blir känslomässigt engagerad i någon annan. Män upplever svartsjuka om deras partner har en sexuellförbindelse med någon annan. Enligt forskare beror detta på att män riskerar att minsta sin evolutionära investering om hans partner är otrogen. För kvinnans del handlar känslan om att hon förlorar tillgången till sin partners resurser och stöd om han förälskar sig i någon annan.

⁠ Studier från flera olika länder visar att kvinnor upplever sig mer svartsjuka än män.

⁠ Ett sätt att angripa svår svartsjuka är att medvetet utsätta sig för situationer som utlöser svartsjuke-känslan och impulser till kontrollbeteende och sedan låta bli att kontrollera. Gör man det kommer obehaget att stiga för att sedan, efter en stund, minska. Målet med en sådan övning är att uppleva att obehaget sjunker utan att man gör kontrollen. Upplevelsen kan bryta kopplingen mellan kontrollbeteendet och ångestlindringen.

Källa: Wikipedia, Psykologiguiden