Ta hand om din hjärna, må bättre och öka din förmåga till inlärning
Jag fortsätter här att skriva om strategier du relativt enkelt kan använda dig av för att din hjärna ska må bättre och därmed även ditt psyke:
2. Sov ordentligt
– Du har säkert många gånger hört att det är viktigt att du sover tillräckligt men ibland kan det vara svårt att göra det.
Ofta är orsaken att tiden bara rinner iväg eller att du kanske känner att det inte är något kvar av kvällen om du ska lägga dig tdigt. Försök dock tänka på att ångest och andra jobbiga känslor oftast blir värre när du sover för lite. När människor med ätstörningar har haft en hetsätningsattack brukar jag fråga om de har tvingat sig själva att vara uppe trots att det har känt sig trötta. Jag tycker att en vanlig orsak är fällan ”jag måste plugga lite till”, ”jag måste plocka undan eller städa lite till” etc. varpå psyket slåt bakut och det blir en hetsätning istället.
3. Träna
– Träning är ett ämne som många tänker på. Du vet antagligen att det är bra för dig men ibland kan det vara svårt att få in det i vardagen. Du kanske redan vet att träning gör att det utsöndras endorfiner vilket är bra både för din sinnesstämning, för ditt minne och inlärning samt för tillväxten av neuroner (hjärnceller).
För att komma ignåg med din träning, testa:
– Börja i liten skala. Orkar du inte gå till et gym, gå 20 minuter tre gånger i veckan.
– Träna med vänner. För många kan det kännas tråkigt att träna på egen hand och att det är lättare att komma igång med sällskap.
– Ha ett mål. Du kanske hör till dem som har lättare att träna om det finns ett mål med din träning, t.ex. som du ska springa om några månader.
– Träna med måtta. En vanlig fälla är att träna nästan varje dag från att inte ha tränat alls. Det bäddar ofta för att efter en period återgå till att inte träna alls.
4. Ät regelbundet.
Hjärnan kräver 20% av din energi när du är stillasittande så se till att den får näring regelbundet.
Monica Emanell, leg. Psykolog, leg. Psykoterapeut