Varför du fortsätter att anpassa dig efter andras behov fast du mår dåligt av det
Ibland kan det vara ett så invant mönster att anpassa sig efter andras behov att du kanske inte ens tänker på att du gör det. Det kan även kännas främmande att göra på något annat sätt om du alltid har gjort det. Ibland kanske du dock har försökt sluta anpassa dig men upplever att det verkar omöjligt att bryta mönstret. Orsaken till det är ofta att du har fått en kortsiktig vinst av att anpassa dig. Vinsten är att du känner dig uppskattad, bekräftad och omtyckt av att aldrig ställa egna krav eller säta gränser. Du kanske även är orolig för att andra ska bli besvikna på dig och inte tycka om dig om du börjar ställa krav och ”bli jobbig”. Risken är att oron för att andra ska bli arga, besvikna elle ratt du ska få skuldkänslor blir en orsak till att ditt anpassar beteende vidmakthålls.
Mitt råd om du känner igen dig i ovan nämnda beskrivning är:
1. Gå igenom hur ditt anpassar beteende har uppstått. Ofta handlar det om att du under din uppväxt har utvecklat det här beteendet för att känna dig omtyckt. Då fyllde det en funktion, det gör det inte i vuxen ålder.
2. Gå igenom situationer i din vardag där anpassar beteendet uppstår. Titta på den kortsiktiga fördelen du får av beteendent och den långsiktiga nackdelen. Nackdelarna kan handla om att du känner dig trött, orkeslös, nedstämd, ångestfylld, arg innerst inne vilket du kan vara mer eller mindre medveten om, du kanske överäter etc.
3. Välj ut en situation som du tycker är minst jobbig att utsätta dig för och gå igenom hur du kan ställa krav eller sätta en gräns mot någon.
4. Gör något trevligt för dig själv när du har lyckats, det kan handla om att köpa en tidning eller ta en fika på ditt favoritfik etc.
5. Om du försöker och det inte fungerar, sätt upp ett lättare mål eller tänk att du till samma person kan gå med på en sak men sätta en gräns när det gäller något annat.
Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut