Hoppa till innehåll

Ätstörningar

Många människor har problem med mat utan att uppfylla kriterier för anorexi eller bulimi. Du kanske har symtom som överätning, bantning och du kanske tillbringar mycket tid till att tänka på mat. Om du har problem med mat är det sannolikt att du är upptagen av din vikt.

Det kan även påverka ditt val av kläder samt din vilja att vara intim med en partner.

Anorexia nervosa eller anorexi handlar om att du svälter dig själv för att känna dig smal. Ett typiskt symtom är att du är rädd för att bli tjock. Du tittar ofta på dig själv i spegeln och tycker att du har tjock mage, tjocka lår etc., vilket leder till att du känner självförakt och äckelkänslor. Om du har anorexi är det sannolikt att du har ett stort behov av kontroll och att du har höga krav på dig själv. Ofta är du mån om att vara andra till lags och du kanske inte upplever att du har så mycket kontroll över ditt liv. Det kontrollbehovet kompenserar du genom att kontrollera din kropp.

Bulimia nervosa eller bulimi handlar också om att du är upptagen med din vikt. Du försöker ofta kontrollera ditt matintag, det är vanligt att du underäter varpå du tappar till slut kontrollen och äter under former där du upplever att du inte har kontroll vilket leder till känslor av maktlöshet och självförakt. Därpå försöker du på något sätt kompensera ditt okontrollerade matintag genom att t.ex. hoppa över måltider, träna eller kräkas.

Ett annat alternativ är att du inte försöker göra dig av med maten på något sätt utan att du går upp i vikt medan du känner självförakt. Ibland kanske du känner dig hjälplös och resignerad medan du ibland tänker på att du måste ta itu med din vikt.

Problem med mat handlar mest om att du inte tar hand om dina känslor på ett bra sätt. I en terapi hos mig får du hjälp med att fundera på vad dina problem med mat egentligen handlar om varpå du får fundera på hur du kan ta hand om dina känslor utan att vara fixerad vid mat.