Hoppa till innehåll

Därför tänder kvinnor på gifta män

Kristin har en relation med en gift man. ”Vi har gjort slut hur många gånger som helst, men sedan hör han av sig igen och då smälter jag direkt.”

Kvinnor föredrar upptagna män framför singlar.

Det visar forskning.

Men varför är det så?

– Jag tror att det är spänningen, att man aldrig kan få honom som gör det så intressant, säger Kristin, 42, som har en relation med en gift man.

En amerikansk studie visar att kvinnor uppfattar gifta män som mer attraktiva än singlar.

Kanske är det en av förklaringarna bakom många otrohetshistorier.

Kristin, som egentligen heter något annat, har länge umgåtts med en gift man. Hon vet att det är fel och att hon borde sluta träffa mannen.

Men hon kan inte – trots att hon vet att han aldrig kommer lämna sin fru.

För så fort han hör av sig händer något i kroppen, som hon har svårt att förklara.

– Vi har gjort slut hur många gånger som helst, men sedan hör han av sig igen och då smälter jag direkt. Då är det precis som om det jobbiga försvinner.

Kristin beskriver sitt liv som en känslomässig bergochdalbana. Av och på. Uppbrott och återföreningar. Ett ständigt pendlande mellan starka känslor av lycka och ångest.

En tröstlös väntan

Hur hon hamnade där, har hon svårt att förklara. Hon var nyskild och fri, på väg ut i livet, när de träffades på en middag hos vänner.

– Jag tänkte aldrig att det skulle bli mer än en flirt. Men det tog bara några veckor, sedan var jag fast.

Nu har det gått tre år och allt det där som hon skulle göra – alla män hon skulle dejta – har i stället blivit en trötslös väntan på någon som aldrig kommer att bli hennes.

Ett slags fängelse.

– Rent logiskt vet jag ju att det aldrig kommer att bli han och jag. Om han skulle ha lämnat sin fru så borde han redan ha gjort det, men sedan ses vi och då är det som om allt det onda försvinner. Så fort jag träffar honom blir jag glad och glömmer bort hur verkligheten egentligen ser ut.

Har försökt träffa andra

Dagarna efter ett möte kommer ångesten krypandes. Det är då hon bestämmer sig för att avsluta relationen, att aldrig mer träffar honom.

– Det går liksom bara runt. Vi bråkar och säger att det får räcka nu. Men det blir ändå alltid så att han hör av sig efter ett tag, frågar hur jag mår och är ledsen över hur allt är. Och då börjar allt om igen.

Kristin har periodvis försökt träffa andra män via olika dejtingsajter, men hon säger att det inte går. I hennes huvud snurrar bara tankarna på den gifta mannen.

FOTO: DMITRI MARUTA

– Jag tänker ibland att om jag träffar någon annan så kanske jag kan stå emot, men hur ska jag kunna träffa någon annan när jag är kär i den här mannen?

Vet hans fru om dig?

– Ja, men hon vill inte skilja sig. Så på ett sätt är det ju helt kört. Det är bara jag som inte kan inse det känslomässigt.

När jag frågar Kristin hur hon tror att hennes liv ser ut om två år, säger hon att hon hoppas att hon lever med den gifta mannen. Sedan avbryter hon sig själv och säger:

– Men egentligen så vet jag inte om jag kommer att vilja ha honom om han skiljer sig. Det kanske bara är själva grejen, att jag inte kan få honom, som gör att jag vill ha honom.

Tycker synd om honom

I början – när allt var nytt med den gifta mannen, pratade de mycket om hur allt skulle bli sen, när han skilt sig.

– Han var väldigt drivande då och fick mig att tro att han verkligen skulle lämna sin fru. Sedan har han hela tiden kommit med olika förklaringar till varför han inte kan skilja sig.

Trots att relationen skadar Kristin, och trots att det är uppenbart för henne att hon är fast i något som hon mår dåligt av, ler hon när jag frågar henne ”hur han är”.

Hon säger:

– Han är världens snällaste. Och jag tycker på ett sätt synd om honom, han är ju ännu mer fast än vad jag är. Han lever ju i ett hemskt äktenskap.

Men tycker du inte att du bidrar till att han både kan äta kakan å ha den kvar samtidigt?

– Jo det är klart. Jag ser ju att det jag håller på med är något slags självskadebeteende som jag inte förstår mig på. Men jag är extremt svag för honom, tyvärr.

Du tycker inte att det han gör mot dig och mot sin fru är elakt?

– Jo, men jag vet också hur han har det hemma. Hans fru… nu ska vi ju inte prata om henne, men hon är ingen snäll person.

När Kristin får träffa den gifta mannen nästa gång vet hon inte. Träffarna behöver oftast planeras in långt i förväg.

– Jag önskar verkligen att jag kunde släppa honom på något sätt, mitt liv är ju ”on hold” på grund av allt det här. Men jag vet bara inte hur.

Tills nästa gång kommer hon att göra som hon gjort de senaste tre åren:

Leva på sms, förstulna telefonsamtal och mejl, som handlar om vad som kommer att hända sen, när han skilt sig.

En dag hon vet aldrig kommer.

Undersökning: Det här väcker lusten hos din partner


Dubbla budskap får kvinnorna att stanna

Att ha ihop det med en gift man är vanligt – men det är en viss typ av kvinnor som fastnar.

– De som väljer att ingå i en sådan relation bör titta på sin historia. Svaret till varför de väljer upptagna män finns ofta där, säger psykolog Monica Emanell.

Monica Emanell

 Kvinnor har i alla tider suktat efter män med ring på fingret. Men egentligen är det inte så konstigt. Enligt evolutionsteorin finns det en naturlig förklaring till beteendet:

Vi vill helt enkelt ha det som verkar tryggt och stabilt.

– Attraktionen är större för den gifte mannen eftersom någon annan redan har valt honom, på så sätt framstår han som ett riktigt kap, en lugn och trygg man, säger Monica Emanell.

Men även om forskning visar att kvinnor tenderar att attraheras mer av upptagna män är det långt ifrån alla som faller.

– Kvinnor som ger sin in i den här typen av relation har ofta en anknytningsproblematik, och en historia av att ha blivit bortvalda. Tittar man på uppväxten kan man se att de här kvinnorna bara fått bekräftelse ”droppvis” under barndomen. Föräldrarnas kärlek var ofta villkorad.

Du menar att de tidigt vant sig vid att bli bortvalda?

 – Precis. De kan ha fått kärlek och bekräftelse intensivt under en period, för att i nästa inte ha fått någonting. Det gör att de väljer otillgängliga män som ger bekräftelse ibland och ibland inte.

Enligt Monica Emanell handlar relationerna även om ett stort mått av självbedrägeri.

– Den gifta mannen ger hela tiden dubbla budskap. Han är fantastisk och gullig när de ses och när han vill. Däremellan är han kall, avvisande och spelar inte sällan offer. Kvinnan stannar kvar eftersom hon tycker synd om mannen och får för sig att hon är den enda som förstår honom.

 Hur menar du?

 – Mannen vill ju behålla sin älskarinna och för att hon ska stanna måste han få henne att känna empati för honom. Det är alltså synd om honom, som har en sån dum fru. Han säger inte sällan saker som ”när jag skilt mig ska du och jag göra det här…”

 Hur resonerar kvinnor som väljer att ha det så här?

 – De går ofta in i tankefällor i stil med ”typiskt, nu när jag äntligen träffat någon som är bra, så är han gift”. Men det är oftast inte en tillfällighet att de valt en gift man, om man tittar bakåt i historiken finns ett mönster av relationer med otillgängliga män.

Hur ska kvinnorna göra för att bli fria?

– Till att börja med måste de sluta ljuga för sig själva och våga se sanningen som den är. Jag tänker att de kan börja med att svara ärligt på frågan ”vad får jag ut av det här?”, för när fredagen kommer sitter de ensamma i soffan och skålar in helgen. Kvinnorna behöver också våga se att de bara är objekt för de här männen, att de används för att ge krydda åt männens vardag samtidigt som männen blivit ”hela livet” för de här kvinnorna.


Så blir du fri – psykologens råd:

✓ Börja med att göra en fullständig karta över ditt liv. Hur såg din barndom ut? Var dina föräldrars kärlek villkorad? Försök minnas om du bara fick bekräftelse ”dropp-vis”. Se över dina tidigare relationer, hur har de varit och vilken typ av män har du fallit för? Reflektera över om det finns ett mönster av att få kärlek ibland och ibland inte? Har du exempelvis tidigare ingått i relationer med svårtillgängliga män?

✓ Tänk framåt. Hur vill du leva ditt liv på lång sikt? Vill du bara ha kickarna som mötet med mannen ger och däremellan skåla in helgen själv hemma i soffan medan han är med sin fru. Eller vill du ingå i ett sammanhang med någon? Var ärlig mot dig själv. Bestäm dig för att inte gå in i tankefällor som: Han kommer att skilja sig eller ”det är synd om honom, han vill ju egentligen vara hos mig”.

✓ Fyll ditt liv med andra saker. Tvinga dig att dejta, träna, umgås med andra. Att skaffa sig ett fritidsintresse gör att livskvalitén ökar, du får något annat att engagera dig i och tänka på. Det kommer att leda till att du blir mindre sårbar. Tankar som ”Jag är ju ändå ensam och har inget att göra, så jag kan lika gärna träffa honom”, kommer gradvis att försvinna när du börjar ta hand om dig själv och fylla din tid med annat.


Fakta

✓ En stor amerikansk studie bland singelkvinnor visade att 9 av 10 föredrog upptagna män framför män som var singlar. Kvinnorna i studien delades upp i två grupper och fick titta på en bild av en attraktiv kille. Ena gruppen fick veta att killen var upptagen och den andra fick höra att han var singel. Enligt forskarna visade 59 procent av kvinnorna som trodde att killen var singel intresse för mannen medan 90 procent av de som fått veta att han var upptagen fattade tycke för honom.

✓ Enligt en italiensk webundersökning som tittat på hur många gifta män respektive gifta kvinnor som har varit otrogna visar att drygt 50 procent av männen och 30 procent av kvinnorna haft en affär vid sidan av sitt äktenskap. Mest otrogna var de italienska männen (59 procent) och bland kvinnorna låg Tyskland i topp (47 procent).