Hoppa till innehåll

En del narcissister är misstänksamma

En del narcissister kan vara misstänksamna ofta när ni pratar ned varandra vilket kan vara oerhört destruktivt för er relation. Det kan yttra sig I form av att de får för sig att du har elaka baktankar när du pratar med dem. Ett vanligt sätt att reagera är att man börjar försvara och förklara sig, tyvärr hjälper detta sällan då bristen på tillit ofta kommer från uppväxten. Oavsett vad du säger kommer narcissisten vara övertygad om att du har gjort fel.

Många människor kan pga. sin uppväxt ha problem med tillit. Skillnaden när narcissister har problem med tillit är att de oftast är obrnägna att titta på sig själva, sin uppväxt och fundera på om bristen på tillit kommer därifrån. De förblir ofta övertygade om att du vill jävlas, retas eller ironisera dem.

Ett råd är att försöka motstå impulsen att försvara och förklara dig. Säg att det du blir anklagad för inte stämmer, att du inte skulle utsätta andra för det du blir anklagad för. Säg sedan att ni får prata vidare senare och att du behöver gå och handla eller göra något annat.

Monica Enanell, leg. Psykolog leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se