Hoppa till innehåll

En vanlig tanke vid borderline ”det känns i stunden som att jag hellre dör än blir lämnad”

En vanlig tanke vid borderline ”det känns i stunden som att jag hellre dör än blir lämnad”

Läs mer om borderline i mina tidigare texter.

Människor med borderline har nästan alltid en skräck snarare än rädsla när det handlar om relationer och att de kan bli lämnade.

Det här leder oftast till att deras relationer ofta blir påfrestande både för dem själva och för deras partner.

Det är vanligt att personer med borderline (vanligare bland kvinnor)  blir tillsammans med en partner som trycker på deras övergivenhets tangenter. Det kan handla om en partner som är gift, har ett missbruk eller på annat sätt inte kan bekräfta till personen med borderline.

Ett annat scenario är dock att personer med borderline blir attraherade av en balanserad partner men som ständigt ställer sin partner mot väggen pga. inbillade situationer kring övergivenhet.

Personer med borderline får ofta fruktansvärd ångest när deras partner inte är känslomässigt tillgänglig eller när de inbillar sig att han/hon inte är det. Ångesten leder till en kamp för livet. Det kan yttra sig i attacker av ilska mot den andra personen eller självdestruktiva handlingar och hot om självdestruktiva handlingar. Det uppstår ständiga episoder av dramatiska känsloutbrott som är jobbiga för en partner men som också speglar hur personen med borderline oftast känner sig.

Personer med borderline suger lätt in andra i sitt eget känslokaos så det du som utomstående känner i deras närhet är känslor de lever med.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se