Hoppa till innehåll

Hur bemöter du att psykopaten baktalar dig?

Hur bemöter du att psykopaten baktalar dig?

En strategi som psykopater har för att hindra dig från att bli omtyckt och få kontakter är att de baktalar dig. De kan hitta på allt möjligt osant om dig som kan få andra att vilja ta avstånd från dig. De kan dessutom berätta för andra att du har sagt elaka saker om andra människor. De kan t.ex. säga till Britta att du har sagt att Britta är tjock (vilket psykopaten vet är ett känsligt kapitel för Britta) varpå du märker att Britta börjar hata dig och du förstår inte varför.

Om du känner igen dig i beskrivningen ovan är mitt råd:

– Se till att prata med så många personer som möjligt som du och psykopaten känner gemensamt. Var trevlig och hjälpsam varpå sannolikheten ökar att människor kan få ett eget intryck av dig.

Räkna dock med att det är svårt att parera psykopatens kraft. Han/hon är sannolikt bra på att få andras empati och få dig att verka falsk och lögnaktig.

– Om du märker att loppet är kört, dvs. människor tar avstånd från dig och har en misstänksam inställning, fundera på att ta en paus från de gemensamma kontakter du har med psykopaten.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se